Der er et par praktiske ting, hvis du en dag vil føre drømmen ud i livet.
Som dansk statsborger, og dermed EU/EØS-borger, behøver du ikke opholdstilladelse for at bo og arbejde i Norge. Du skal dog registrere dig hos politiet inden 3 måneder efter ankomst.
Du skal bruge følgende dokumenter:
Du skal først registrere dig online og derefter møde op hos politiet med bekræftelse og dokumenter.
I Norge kaldes CPR-nummeret for et fødselsnummer eller D-nummer.
Et D-nummer er midlertidigt og bruges ofte i begyndelsen, især hvis du er i Norge i kortere tid. Du får det via din arbejdsgiver eller bank.
Hvis du skal bo i Norge i over 6 måneder, skal du registreres som bosiddende og få et fødselsnummer. Dette sker via Skatteetaten (den norske skattemyndighed).
Alle, der arbejder i Norge, skal registreres hos Skatteetaten. Du får tildelt et skattekort (skattekort), som din arbejdsgiver skal bruge.
Du skal bruge:
Skatten i Norge er progressiv og afhænger af din indkomst. Den normale trækprocent ligger omkring 25-35%. Du skal også være opmærksom på trygdeafgift (svarende til arbejdsmarkedsbidrag).
Norge har et offentligt sundhedssystem, og som registreret bosiddende har du ret til lægehjælp. Du bliver automatisk tildelt en fastlæge via helsenorge.no.
Der er en vis egenbetaling ved lægebesøg og medicin, indtil du når et årligt maksimumbeløb (frikortgrænse). Herefter bliver sundhedsydelser gratis resten af året.
Du kan åbne en bankkonto i Norge, når du har fået et D-nummer eller fødselsnummer. De fleste banker kræver personlig fremmøde samt ID og adressebevis.
I Norge bruges BankID til digital identifikation – tilsvarende MitID. Du får det via din bank efter oprettelse.
Boligmarkedet varierer meget fra by til by. I Oslo og Bergen er priserne høje, mens mindre byer er mere overkommelige. Du kan finde boliger på sider som finn.no.
Du kan søge arbejde direkte, eller bruge portaler som NAV (norsk jobcenter). Vær opmærksom på, at mange job kræver norsk eller skandinavisk sprogforståelse.
Som bosiddende i Norge bliver du automatisk en del af folketrygden (norsk social sikring). Dette giver dig ret til sygedagpenge, barsel, arbejdsløshedsunderstøttelse m.m.
Dit danske kørekort er gyldigt i Norge. Hvis du bosætter dig permanent, anbefales det at få det ombyttet til et norsk kørekort, men det er ikke et krav for EØS-borgere.
Du kan tage din bil med til Norge, men skal betale norsk registreringsafgift efter 12 måneder. Alternativt kan du købe bil i Norge.